20 321 0582 nskszilvia@gmail.com

Múlt héten tartottam az 5. és 6. osztályosok táborát. Ennek az élményeit szeretném most megosztani veletek!

Egy-egy napot úgy kell elképzelni, hogy van egy témánk/ hősünk, aki köré a foglalkozás épül.

A játék első részében arról a korról és helyszínről játszunk, amelyikben a központi figuránk élt. A második felében jön a valódi drámajáték, amely leginkább egy tanítási drámára hasonlít TIE-s elemekkel, vagyis a csoport által felépített személyiség cselekszik, felfejtett konfliktusokkal, beépített jelenetek között, majd egy döntési pont után reflektálunk a történésekre.

Hétfőn Teleki Blanka volt a központi alak. Először Hosszúfalván a főúri kastélyban egy 19. századi keresztelőn voltunk, miközben életre hívtuk a Teleki családot. Jártunk a könyvtárukban, kísértük a grófot a zongorán, és természetesen keringőztünk is Blanka első bálján. De a lényeg nem ez volt, hanem az, hogy megnéztük, hogyan, milyen hatásokra alakul egy grófnő személyisége addig, hogy legfőbb hivatásának a lányok oktatását tűzi ki célul. Közben találkoztunk Blankaként Wesselényivel a pozsonyi országgyűlésen, Ferenczytől tanultunk szobrászatot, később megszavaztuk főurakként a támogatást a lánynevelő intézete számára.

Kedden Floridában voltunk, amelynek először megismerkedtünk az élővilágával, a szépségével, de a Vörös Lista alapján sajnos többet a különösen veszélyeztetett fajba kellett sorolnunk. Az emberek azonban nem csak az állatokat, növényeket pusztították itt, hanem egymást is, így mi is elüldöztük az indiánokat, majd fekete rabszolgáink voltak az udvaron. Elfogadtuk a függetlenségi nyilatkozatot, és összecsapott fórumszínházi keretek között Abraham Lincoln és Douglas a szenátori székért, majd megvívtuk a magunk polgárháborúját.

Szerdán csak drámás gyakorlatok és fürdés volt.

Csütörtökön Polgár László különleges nevelési módszereit próbáltuk ki a lányokon, és nem mehettünk külödra, mert nem kaptunk egyszerre útlevelet, nehogy a család egyik fele disszidáljon. Judit megnyerte az U12-es és U14-es korosztályos bajnokságot, amelyet akkor a fiúk nem néztek jó szemmel. A mi fiaink szerencsére elfogadták egyenlő partnernek a lányokat. Megvívtuk váltott Kaszparovokkal és Juditokkal a sakkmeccset.

Pénteken egy szabadulószobát gründoltam a gyerekeknek, amelyben a fiam segített.

A foglalkozásokról nem csináltam sok képet, mert akkor csak arra koncentráltam. A mellékeltek képek a treff-pikk körbenülős, és a Lincoln foglalkozáson, valamint a a strandoláson készültek.